HILJAINEN MIETISKELY

Mietiskelystä nykysuomalaisille tulee usein mieleen itämainen mietiskely tai TM. Vähemmän tunnettua vaikuttaa olevan omaan kulttuuriperintöömme kuuluva mietiskely, Martti Lutherin kirjoitukset mietiskelystä tai ignatiaanisen spiritualiteetin perinne. Viime vuosina ovat hiljaisuuden retriitit alkaneet tuoda myös kirkon muusta toiminnasta vieraantuneita kosketuksiin kristillisen perinteen hiljaisen rukousmietiskelyn kanssa. Retriittejä löytyy hyvin monenlaisia. Yhdessä yhteistykumppanieni kanssa järjestän ignatiaanisia retriittejä sekä muita seuraavassa lyhyesti kuvattuja tapahtumia.

Ignatiaaninen retriitti on kahdeksan vuorokauden mittainen ohjatun hiljaisuuden jakso, joka vietetään retriittikeskuksessa / kurssikeskuksessa täysihoidossa irroittautuneena arkielämän toimista, omista ihmissuhteista ja maailman uutisista.  Retriitin osallistujat eivät keskustele keskenään. Irrottautuminen oman arjen virrasta ja hiljaisuus vaimentavat ulkoisia ärsykkeitä ja voivat herkistää sisäiselle kuulemiselle ja toisin näkemiselle.

Päivää rytmittävät aterioiden lisäksi messu ja neljä yksityistä rukoushetkeä, joihin opastusta saa retriitinohjaajalta. Rukoushetket pohjautuvat tekstin avulla mietiskelyyn ja teksteinä käytetään Raamatun eri osia. Jokaiseen päivään kuuluu keskustelutapaaminen retriitinohjaajan kanssa. Tapaamisessa voidaan jakaa hiljaisuudessa syntyneitä kokemuksia ja suuntautua retriittipolulla eteenpäin.

Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti toteutetaan samojen periaatteiden pohjalta kuin ignatiaaninen retriitti mutta se on kestoltaan lyhyempi.

Hiljaisuuden päivät ovat pieniä levähdyskeitaita, jotka irrottavat arjen virrasta ja toimivat myös tutustumispäivinä hiljaisuudessa olemiseen ja tekstin avulla mietiskelyyn.